Nog meer zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen

Om de klimaatdoelstellingen te realiseren, is een overstap naar hernieuwbare energie noodzakelijk, daar is ook de gemeente Hoeilaart van overtuigd. Na het GC Felix Sohie en het SJC Koldam, wil de gemeente in een volgende stap de gemeentelijke loods en het woonzorgcentrum met zonnepanelen uit te rusten.

Toelichting bij de gemeenteraad van 28 maart 2022 (punten 7 en 8) - Om de klimaatdoelstellingen te realiseren, is een overstap naar hernieuwbare energie noodzakelijk, daar is ook de gemeente Hoeilaart van overtuigd. Na het GC Felix Sohie en het SJC Koldam, wil de gemeente in een volgende stap de gemeentelijke loods en het woonzorgcentrum met zonnepanelen uit te rusten.

Door de ondertekening van het Burgemeestersconvenant engageerde Hoeilaart zich om een actief en ambitieus klimaatbeleid uit te voeren. Dat kan onder meer door het plaatsen van zonnepanelen op de daken van de gemeentelijke gebouwen.

Het GC Felix Sohie en de sporthal hebben al 10 jaar zonnepanelen op het dak. Om nog andere gemeentelijke gebouwen met zonnepanelen uit te rusten, ging de gemeenteraad (in zitting van 28 maart 2020) mee akkoord om in te tekenen op de raamovereenkomst die door de intercommunale Haviland werd uitgeschreven en aan de energiecoöperatieve Druifkracht werd toegekend.

De gebouwen die op korte termijn nog voor zonnepanelen in aanmerking komen, zijn het OCMW-woonzorgcentrum Hof ten Doenberghe en, wanneer de stabiliteitsstudie een positief resultaat oplevert, de gemeentelijke loods.

Druifkracht

Druifkracht is een burgercoöperatie die de CO2-uitstoot in en rond de Druivenstreek wil helpen terugdringen. De coöperatieve financiert zonnepanelen met geld van burgers uit de Druivenstreek en neemt het volledige installatieproces en de exploitatie en het onderhoud van de panelen op zich. Na 10, 15 of 20 jaar wordt de volledige installatie tegen een symbolisch bedrag aangeboden aan de eigenaar van het gebouw, die er dan naar verwachting nog 10 tot 15 jaar gebruik van kan maken.

Op deze manier zal Druifkracht ook de installatie en uitbating van de zonnepanelen op de gemeentelijke loods en het woonzorgcentrum voor zijn rekening nemen. De gemeenteraad ging er eveneens mee akkoord om Druifkracht hiervoor een recht van opstal toe te kennen.

Meer info?

Milieudienst

02 658 28 75

Contact en openingsuren
Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 658 28 75
E-mailadres
Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00
Morgen gesloten
Een afspraak maken wordt aangeraden.

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart