Premies voor het duurzaam gebruik van hemelwater

Om ervoor te zorgen dat de Hoeilanders opnieuw bewust met water omgaan, kent de gemeente premies toe.

Door de klimaatverandering is het meer dan ooit belangrijk om bewust met water om te gaan. Naast het beperken van de uitstoot van broeikasgassen en het stimuleren van hernieuwbare energie, is klimaatadaptatie een van de prioriteiten in het klimaatbeleid van Hoeilaart.

Oude foto (A-sa-2948 64) uit beeldarchief van heemkundige kring - regenwaterput en pomp in druivenserre

De Hoeilanders zijn van oudsher vertrouwd met de opvang en het gebruik van hemelwater. Denk maar aan de grote regenwaterputten van de druivenserres. Met het nieuwe reglement wil het bestuur hen er opnieuw toe aanzetten om het regenwater ('hemelwater') te koesteren, om het in de bodem te laten infiltreren, en op te vangen en te gebruiken waar het neervalt om toiletten door te spoelen, te poetsen, de wasmachine te laten draaien, …

Dat kan door het ontharden van verharde oppervlakten, de aanleg van een hemelwaterinstallatie en/of een groendak. Voor elk van deze investeringen aan woningen in Hoeilaart voorziet het reglement onder bepaalde voorwaarden een aantal (cumuleerbare) premies.

Het reglement gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari 2022 en blijft tot en met 31 december 2024 gelden. Het is niet van toepassing op nieuwbouw- en herbouwprojecten. Met ‘herbouw’ wordt een bouwproject bedoeld waarbij minder dan 60 % van de buitenmuren behouden blijft.

Klik hier voor meer informatie, het volledige reglement en de online formulieren om premie(s) aan te vragen.

Foto: uit het archief van de Koninklijke Heemkundige Kring 'Het Glazen Dorp' - nr. A-sa-2948 64.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart