Rookmelders verplicht

Om het grote aantal doden door woningbranden naar beneden te krijgen, zijn rookmelders vanaf 1 januari 2020 wettelijk verplicht in elke woning. Maar welke rookmelders moet je nu kopen, en waar en hoe moet je ze ophangen?

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er ‘s nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in alle woningen.

Waarop letten als je rookmelders koopt?

  • De rookmelders moeten CE-gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604.
  • Let erop dat ze tien jaar meegaan. Dat maakt je het leven makkelijker. Als je een andere rookmelder koopt, met een vervangbare batterij, krijg je regelmatig irritante piepgeluiden die ervoor waarschuwen dat je de batterij moet vervangen.
  • Kies toestellen die beschikken over een testknop, en test maandelijks een keer of ze nog werken.

Waar ophangen?

Het uitgangspunt is dat je minimaal één rookmelder per verdieping ophangt. Concreet gaat het in de meeste woningen om de nachthal en de hal, op de evacuatieweg tussen de slaapkamers en de buitendeur.

Spontaan denk je ook aan de keuken, de badkamer of de garage omdat op die plekken snel vuur kan ontstaan. Maar daar kunnen de rookmelders heel vaak vals alarm geven. Het is beter om rookmelders in de aanpalende kamers te voorzien.

Tot slot hang je best ook een rookmelder op de plek waar je je telefoon of batterij van je fiest oplaadt, omdat het risico bestaat dat de batterij in brand vliegt. Laad nooit toestellen met batterijen op wanneer je niet in de buurt bent.

Hoe plaatsen?

  • Installeer de rookmelders aan het plafond op minstens 30 cm van de hoek. Op die manier kan de detector het snelst de rook oppikken.
  • Wanneer je de rookmelder op de muur plaatst, doe het dan zo hoog mogelijk maar minstens 15 cm van het plafond verwijderd.
  • Plaats de rookmelder zodanig dat je er vlot bij kan voor onderhoud.
  • Zorg dat je de rookmelder inschakelt nadat die geïnstalleerd is.

INFO: https://www.vlaanderen.be/woningkwaliteitsnormen/rookmelders

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart