Schooltoeslag

De schooltoeslag is een jaarlijkse steun voor gezinnen met schoolgaande kinderen en een laag inkomen. Meestal kan je uitbetaler die schooltoeslag automatisch berekenen en betalen. Je moet er dan niets voor doen.

Voor wie?

Krijgt je kind al een Groeipakket? Dan ontvang je de schooltoeslag automatisch als je er recht op hebt:

  • Je gezin voldoet aan de inkomstenvoorwaarde.
  • Je kind is Belg of voldoet aan de nationaliteitsvoorwaarde.
  • Je kind gaat naar een kleuter-, lagere of secundaire school in Vlaanderen of Brussel (erkend, gesubsidieerd of gefinancierd door de Vlaamse Gemeenschap). Ook studenten HBO5 Verpleegkunde komen in aanmerking.
  • Je kind is voldoende aanwezig op school.

Woont je kind niet in Vlaanderen maar gaat het wel naar een Vlaamse school? Vraag dan aan een uitbetaler van het Groeipakket of je recht hebt op de schooltoeslag.

Voor kinderen in het hoger of universitair onderwijs is er geen schooltoeslag maar een studietoelage voorzien. De studietoelage wordt onderzocht en toegekend door de afdeling Studietoelagen van het Ministerie van Onderwijs. Hiervoor moet wel nog een aanvraag gebeuren.

Wanneer?

Je ontvangt de jaarlijkse schooltoeslag tussen eind augustus en december. Je ontvangt niet altijd schooltoeslag voor al je kinderen tegelijk. De uitbetaler moet eerst alle nodige gegevens hebben.

Hoeveel?

Het bedrag van de schooltoeslag hangt af van:
• het gezinsinkomen (gezin waar het kind gedomicilieerd is);
• de gezinssituatie;
• het type onderwijs.

Wat moet je doen?

Je kind woont in Vlaanderen: je moet niets doen. De toekenning gebeurt automatisch.
Je kind woont niet in Vlaanderen: als je in 2020 of later een aanvraag deed, gebeurt de toekenning automatisch. Anders moet je een aanvraag doen bij één van de vijf uitbetalers van het Groeipakket.

Meer weten?

www.schooltoeslagen.be

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart