Te uitbundig paringsritueel loopt slecht af

De vrouwtjeszwaan op de gemeentevijver van Hoeilaart kwam vermoedelijk om tijdens een te uitbundig paringsritueel.

De vrouwtjeszwaan op de gemeentevijver van Hoeilaart kwam vermoedelijk om tijdens een te uitbundig paringsritueel.

Na twee eenzame jaren kreeg de mannelijke zwaan op de vijver in het Jan van Ruusbroecpark twee weken geleden het gezelschap van een vrouwtje. Wat begon als het romantische verhaal van Petoetje en zijn Petatje, ging zondag mis. Omstaanders zagen hoe hij haar hoofd voortdurend onder water duwde, en hoe zij uiteindelijk levenloos op de vijver dreef.

Ik heb dit gedrag al eerder vastgesteld bij andere eendensoorten, telkens in maart”, zegt Frank Van Den Houte, veldornitholoog met 50 jaar ervaring. “Het gaat om copulatie in functie van de voortplanting. Het mannetje gaat bovenop het vrouwtje zitten en duwt haar kop onder om optimaal te kunnen ejaculeren. Het vrouwtje blijft daarna soms wel een kwartier lang met de kop in het water om te bekomen. Zwanen ademen grotendeels tussen de veren.” Petatje is dus vermoedelijk gestorven door te uitbundige seksdrift of door orgaanfalen.

De gemeente benadrukt ook dat Petoetje zich nog nooit agressief heeft gedragen naar mensen toe en dat het voorlopig niet de bedoeling is om een nieuwe vrouwtjeszwaan te zoeken. Het is ook niet makkelijk om er eentje te vinden.

Meer info?

Milieudienst

02 658 28 71

Contact en openingsuren
Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 658 28 71
E-mailadres
Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden.

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart