In de zaden, zaailingen en bladeren van gewone en een aantal andere soorten esdoorn zit een gif dat een ernstige, vaak fatale spierziekte veroorzaakt bij paarden, pony’s en ezels. Daarom wordt de ziekte, atypische myopathie, ook wel ‘esdoornvergiftiging’ genoemd.
Meer dan 75 procent van de aangetaste dieren sterft eraan. Er bestaat voorlopig geen remedie, maar je kan wel waakzaam en voorzichtig zijn.
Observeren
Wanneer de esdoornscheuten boven de grond uitkomen, is het risico op vergiftiging groter. Vanaf het voorjaar moet je als paardenhouder dus extra alert zijn. Hou je paard nauwlettend in het oog. In geval van twijfel contacteer je best de dierenarts. Vooral bij paarden die veel neerliggen, moeilijk rechtkomen en zeker wanneer je rode urine opmerkt, dien je onmiddellijk in te grijpen.
Voorkomen
Het is belangrijk dat je probeert te verhinderen dat paarden de esdoornzaden, zaailingen of bladeren opeten.
- Controleer of je in de weide zaden en zaailingen vindt, en verwijder ze.
- De zekerste maatregel is de paarden op te stallen of te verplaatsen naar een esdoorn-vrije weide.
- Een andere maatregel is het kappen van de esdoorns. Dat wordt alleen aangeraden als er zich één of een paar grote exemplaren in de weide zelf bevinden. Maart is de geschikte maand om dat te doen.
Je mag niet zomaar een boom vellen! Je hebt daarvoor een vergunning nodig. Neem altijd eerst contact op met de milieudienst.