Vuurwerkverbod

Particulieren mogen geen vuurwerk maken op ons grondgebied, ook niet tijdens de feestdagen. In al meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten geldt een dergelijk verbod. Wie van plan is om vuurpijlen af te steken in de tuin, denkt dus beter twee keer na.

Gevaarlijk

Wie vuurwerk afsteekt, brengt zichzelf en anderen in gevaar. Jaarlijks worden er gebruikers, vaak jonge mensen, afgevoerd met brandwonden en oogletsels. Ook omstaanders, waaronder kinderen, delen in de klappen en blijven levenslang verminkt door ongelukken met vuurwerk. Er circuleert bovendien illegaal vuurwerk dat de nodige veiligheidscontroles niet doorloopt, wat het afsteken nog gevaarlijker maakt. Een woningbrand door een verloren vuurwerkpijl of beschadigde auto’s behoren ook tot de nefaste gevolgen van die paar minuten ‘plezier’.

Mensenleed

Vuurwerk produceert luide geluiden en felle flitsen die verontrustend kunnen zijn voor mensen met sensorische gevoeligheden zoals autisme of PTSS. De stoffen die vrijkomen bij het afsteken van vuurwerk kunnen er ook voor zorgen dat luchtwegaandoeningen verergeren of mensen met een zwakke gezondheid schaden.

Dierenleed

Voor huisdieren betekenen de feestdagen vaak een lange periode van stress. Onze (huis)dieren zien enorm af bij elke vuurpijl die in de lucht ontploft. Jaarlijks lopen er huisdieren en weidedieren weg die lange tijd vermist blijven of worden aangereden, andere dieren krijgen van angst een hartaanval en overleven jouw vuurwerkplezier niet. Ook wilde dieren zoals vogels proberen te vluchten voor de knallen, waarbij ze tegen ramen knallen of sterven van stress.

Vervuiling

Wist je dat vuurwerk slecht is voor het milieu? Vuurwerk stoot schadelijke stoffen, zoals zware metalen en fijnstof, uit in de lucht. De stoffen dalen vervolgens neer en komen terecht in het oppervlaktewater.

Kostenplaatje

Wie nog niet overtuigd is en toch vuurwerk aanschaft, riskeert bij het afsteken een boete die kan oplopen tot 350 euro. Meer info vind je hier. Het professionele vuurwerk tijdens het Druivenfestival vormt hierop de enige uitzondering. Ook wensballonnen mogen om veiligheidsredenen trouwens niet worden opgelaten op Hoeilaarts grondgebied.

Zoek alternatieve manieren om te vieren zonder jezelf, anderen, dieren en het milieu in gevaar te brengen! Merk je vuurwerk op in Hoeilaart? Bel naar onze politiediensten zodat ze sneller kunnen ingrijpen.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart