Wees extra waakzaam voor phishing

Ongetwijfeld heb je de voorbije tijd nieuwsberichten gezien over hackings en criminaliteit over het internet. De boodschap is vooral: panikeer niet, maar wees bewust bezig met je mail, je bericht of je chat. Als er iets niet helemaal juist lijkt, laat dan dat bericht gewoon links liggen.

We willen jullie aandacht vestigen op mogelijk valse e-mails die in omloop zijn met in de handtekening een vermelding naar lokaal bestuur Hoeilaart. Hierbij probeert men te vissen naar uw gebruikersgegevens (in het Engels: ‘phishing’) door je bv. een online formulier te laten invullen of een dringende handeling te laten ondernemen.

Hoe reageert je het beste op phishing?

Als je een e-mail krijgt van een onbekende afzender of met een vreemde boodschap, reageer hier dan niet op en wis de e-mail.

Als je een verdacht telefoontje krijgt, beëindig het gesprek dan kordaat. Reageer ook niet op een sms en verwijder het bericht onmiddellijk.

Overheden, banken of internetproviders vragen nooit per e-mail of telefoon om je gegevens te updaten. Ook vragen ze nooit naar wachtwoorden, gebruikersnamen of bankgegevens.

Toch in de val gelopen?

  • Bel onmiddellijk naar Card Stop op het nummer 078 170 170 om je kaarten te blokkeren.
  • Neem onmiddellijk contact op met de bank (via de officiële kanalen).
  • Neem ook contact op met de lokale politie door het dichtstbijzijnde politiekantoor op de hoogte te stellen en bezorg vervolgens het nummer van het proces-verbaal aan de bank en je (eventuele) verzekeraar.
  • Stuur de frauduleuze e-mail door naar verdacht@safeonweb.be en naar het specifieke e-mailadres voor phishing van jouw bank.
  • Wanneer je het slachtoffer bent geworden van een financiële (online) fraude, informeer de Economische Inspectie via meldpunt.belgie.be.

Ga dus nergens op in! Geef geen pincodes, creditcardinformatie of andere persoonlijke informatie door, en open geen links voor websites die je niet kent of om redenen die jou niets zeggen.

Meld elke verdachte e-mail aan verdacht@safeonweb.be

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart