Woonzorgcentrum pakt valincidenten aan

Valincidenten zijn een gekend probleem bij oudere en minder mobiele personen. De gevolgen van een val kunnen zeer groot zijn, zeker wanneer een val niet snel gedetecteerd kan worden. Om die reden ging het woonzorgcentrum op zoek naar mogelijke hulpmiddelen. Na een lange zoektocht en testfase koos het woonzorgcentrum uiteindelijk voor een digitaal valdetectiesysteem. Het is het eerste woonzorgcentrum van Vlaanderen dat met dit systeem aan de slag gaat. De resultaten zijn bemoedigend.

Iedere minuut telt!

Mensen met een hogere leeftijd zijn vaak minder mobiel wat de kans op valincidenten ernstig doet toenemen. Ook ons woonzorgcentrum wordt regelmatig geconfronteerd met valincidenten. Ze trachten het nodige te doen om deze maximaal te vermijden, maar het valrisico uitsluiten is onmogelijk. Om die reden werd beslist om uit te kijken naar een systeem dat de (soms grote) gevolgen van valincidenten beperkt bij personen met een verhoogd valrisico. Het systeem moet het zorgteam de kans geven om onmiddellijk in te grijpen. Ook ’s nachts is er minder activiteit in het woonzorgcentrum en dan is een digitaal systeem een goed hulpmiddel om erger te voorkomen. Iedere minuut kan een verschil uitmaken!

De voorbije jaren werden door het woonzorgcentrum verschillende systemen gezocht en geanalyseerd. Uiteindelijk werd gekozen voor een digitale oplossing. De kamers werden uitgerust met 3D sensoren die via infrarood een val kunnen detecteren. Dit gebeurt volledig conform de wetgeving op de privacy. Het zorgteam maakt een analyse van het valrisico van een gebruiker en indien er een verhoogd risico op valincidenten bestaat, wordt beslist om het systeem te activeren.

Hoe gaat het in zijn werk?

Bij een val krijgt het zorgpersoneel binnen enkele seconden een alarm op hun telefoon. Op die manier kan het zorgteam snel ingrijpen. Dit resulteert in een snelle interventietijd en zorgt ervoor dat de gevolgen maximaal ingeperkt kunnen worden. Een bijkomend voordeel is dat de infraroodbeelden nadien geanalyseerd kunnen worden. Op die manier kan het woonzorgcentrum beter nagaan wat de oorzaken zijn van een val en kunnen gepaste maatregelen worden genomen om nieuwe valincidenten te vermijden voor die gebruiker of voor een bredere groep van gebruikers. Het woonzorgcentrum gebruikt de resultaten bijgevolg ook om het preventiebeleid inzake vallen verder vorm te geven.

Het systeem heeft een uitgebreide testfase doorlopen en is momenteel sedert enkele maanden in gebruik. Tot op heden is het woonzorgcentrum tevreden van de resultaten van dit systeem. Het heeft hen immers al enkele keren toegestaan om snel in te grijpen.

Contact en openingsuren
Groenendaalsesteenweg 32
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 657 02 78
Huidige openingsuren
Vandaag gesloten
Morgen gesloten

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart