Pensioenaanvraag

Wanneer je vóór de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar met pensioen wil gaan, moet je een pensioenaanvraag indienen. Dat geldt voor het pensioen voor werknemers, zelfstandigen, ambtenaren en ook voor het overlevingspensioen. Je aanvraag houdt in dat er een pensioenberekening wordt gemaakt. Achteraf heb je nog steeds de keuze om je pensioen te bevestigen of uit te stellen.

Als je op de wettelijke pensioenleeftijd met pensioen gaat, moet je als werknemer of zelfstandige geen aanvraag indienen. Op die leeftijd starten de RVP (voor werknemers) en RSVZ (voor zelfstandigen) automatisch een onderzoek. Als ambtenaar wordt het rustpensioen niet automatisch opgestart.

Voorwaarden

Je kan je pensioen ten vroegste één jaar voor de ingangsdatum aanvragen.

Hoe aanvragen?

Je kan je pensioenaanvraag indienen via de website www.pensioenaanvraag.be of via het Sociaal Huis van de gemeente.

Wat meebrengen?

  • Je identiteitskaart.
  • Als je niet persoonlijk kan komen, geef dan je identiteitskaart mee aan een vertegenwoordiger, vergezeld van een volmacht (een geschreven bewijs waarin je verklaart de toestemming te geven om een aanvraag op te starten). De vertegenwoordiger dient ook zijn/haar identiteitskaart mee te brengen.

Contact en openingsuren

Sociaal Huis
Jan van Ruusbroecpark
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 658 28 68
E-mailadres: 
sociaalhuis [at] hoeilaart.be
Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00
Morgen gesloten
Een afspraak maken wordt ten stelligste aangeraden. Op donderdag tussen 16 en 19.30 uur kan je op deze dienst ook op afspraak terecht.

Alle openingsuren