Veilig en efficiënt naar de lagere school in Hoeilaart

De gemeente probeert de schoolomgeving zo goed mogelijk in te richten en wil jou helpen efficiënt en veilig naar school te gaan. We geven je enkele tips en aanbevelingen zodat ook jij hierbij kan helpen en er zelf voordeel kan uithalen! 

Kies je tijdstip

Beide lagere scholen starten om 8.45 uur en eindigen rond 15.30 uur. Wanneer iedereen op hetzelfde tijdstip toekomt, zorgt dat voor problemen. Door je tijdstip van aankomst en vertrek goed te kiezen, vermijd je de drukte. Hoe gek het ook klinkt, meestal win je hierdoor ook tijd als ouder. Je staat minder in de file en verliest minder tijd in de zoektocht naar een parkeerplaats!

Voor 8.30 uur ’s ochtends is het relatief rustig en kan je veilig de school bereiken. De scholen voorzien dan al opvang en er is nog voldoende plaats op de verschillende parkings voor fietsen en auto’s.

Na school geldt hetzelfde principe: de eerste 10 minuten na de schoolbel is het zeer druk (vooral op woensdagmiddag), maar daarna is het veel rustiger.

Hoe kom je best naar school?

Hoe je best komt en gaat, hangt af van je persoonlijke keuzes. Fiets je graag of moet je daarna verder met de auto richting het werk, dan heeft dat natuurlijk een invloed op jouw keuze. Toch proberen we een leidraad te geven van het meest efficiënte vervoermiddel van en naar school in functie van je woonplaats. We houden hier geen rekening met wat je ervoor of erna doet.

Minder dan 500 meter van school: te voet

Woon je op minder dan 500 meter van school, dan ben je waarschijnlijk het snelst te voet. Met de fiets of auto lijkt sneller, maar die van stal halen en hem vervolgens parkeren in de buurt van de school, neemt veel tijd in beslag.

In het centrum zijn er overal voetpaden aanwezig en kunnen er ook autovrije shortcuts genomen worden. De oversteekplaatsen worden zo veilig mogelijk ingericht en dankzij de schoolstraten komen er geen auto’s in de buurt van de schoolpoort.

Met (kleine) kinderen kan je aan een snelheid van 3 à 4 km per uur wandelen. Op minder dan 10 minuten (vaak sneller) ben je aan de schoolpoort vanuit de groene zone op de kaart. De meeste parkings en voornaamste bushaltes liggen ook binnen deze zone.

Kaartje VSC voetgangers
Kaartje VSC voetgangers
Kaartje Groene Dal voetgangers
Kaartje Groene Dal voetgangers

Minder dan 3 kilometer van school: met de fiets

Je mag natuurlijk ook van verder te voet naar school, maar als je langer dan 10 minuten moet stappen ben je waarschijnlijk sneller met de fiets. Woon je in Hoeilaart, dan ben je met de fiets binnen de 10 minuten aan de schoolpoort. Met uitzondering van de verste uithoek van de J. Kumpsstraat, de Brusselsesteenweg, Paardenwater en de Hertenlaan: daarvoor heb je 11 minuten nodig.

De gemeente blijft investeren om de belangrijkste fietsroutes veiliger te maken (blauwe lijnen op de kaart). Dit zijn de meest intens gebruikte routes, waar in sommige gevallen ook drukker autoverkeer is. De gebieden tussen deze routes zijn over het algemeen rustige woonwijken waar je perfect en veilig door kan fietsen.

Kaartje VSC fietsplan
Kaartje VSC fietsplan
Kaartje Groene Dal fietsplan
Kaartje Groene Dal fietsplan

Kom je van verder of zoek je een alternatief: samen rijden

Woon je niet in Hoeilaart, dan zijn er ook nog heel wat wijken van waar je vrij goed de fiets kan gebruiken. Beide kanten van de vallei van de IJse zijn goed te doen met de fiets tot in het centrum van Overijse. Kom je van verder, dan verplaats je je waarschijnlijk het best gemotoriseerd. Dat hoeft daarom nog niet in een auto met enkel jouw kinderen. Je kan ook samen rijden door het openbaar vervoer te gebruiken of met een ander gezin af te spreken om samen te rijden. Ook binnen Hoeilaart.

Op de kaart zie je een overzicht van het aanbod aan openbaar vervoer. Voor inwoners van Hoeilaart zijn er ook voordelen bij De Lijn. Sommige ouders combineren ook verschillende mogelijkheden. Zo komen ze bijvoorbeeld te voet met de kinderen naar school en keren terug naar huis (de berg op) met de bus van De Lijn.

Kaartje openbaar vervoer
Kaartje openbaar vervoer

Is openbaar vervoer moeilijker voor jou, omdat er geen of onvoldoende aanbod is bij jouw woonplaats, dan kan je ook proberen samen te rijden. Zowat in elke wijk van Hoeilaart wonen verschillende gezinnen die dezelfde beweging als jullie maken. Wij kunnen je in contact brengen met je buren, zodat jullie samen kunnen afspreken om samen te rijden, met de auto of de fiets. Op die manier verminderen we ook het aantal auto’s in de schoolomgeving. Je kan je gegevens via dit formulier doorgeven.

Kom je toch met de auto: wees hoffelijk

Heb je geen alternatief gevonden voor de wagen of zijn er praktische overwegingen waardoor je kiest voor de auto, geen probleem. De keuze is vrij en we zijn al tevreden dat je de denkoefening gemaakt hebt.

Kom je met de auto naar school, wees dan hoffelijk voor elkaar en respecteer de regels. Verkeerd geparkeerde auto’s zijn de grootste ergernis van vele ouders en leerlingen. In fietsstraten is de snelheid beperkt tot 30 km/uur en je mag er geen fietsers voorbijsteken, ook al is er voldoende plaats.

We herinneren graag nog eens aan de eerste tip: kies je tijdstip om naar school te komen, vermijd de drukste momenten.

Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 658 28 72
Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden. Op donderdag tussen 16 en 19.30 uur kan je op deze dienst ook terecht op afspraak.

Alle openingsuren