Viva Salud

Logo Viva SaludGeneeskunde voor de Derde Wereld (G3W) heet sinds september 2018 Viva Salud. Viva Salud is erkend door de EU, de federale, gewestelijke, provinciale en lokale overheden. De Belgische ngo zet zich in voor het universele recht op gezondheid. Ook GROS Hoeilaart steunt het werk van Viva Salud. In Hoeilaart en de Druivenstreek wonen tientallen Viva Salud-donateurs die de strijd voor het recht op gezondheid steunen.

Klimaatproblemen, armoede, ongelijkheid, uitbuiting en oorlog. Vooral sociale, economische en politieke factoren bepalen je toegang tot gezondheidsdiensten en dus of je gezond bent en kunt blijven. Want dat 80 procent van de Filipino’s nog nooit medisch is onderzocht en dat 28 procent van alle vrouwen er niet professioneel wordt bijgestaan bij  haar bevalling, dat is toch een schande?

De partners van Viva Salud werken met sloppenwijkbewoners, arme boeren en arbeiders. Gezondheid en ontwikkeling worden niet van bovenaf opgelegd maar groeien vanuit de basis. Dat is een garantie voor duurzame oplossingen. In Kinshasa (Congo) bijvoorbeeld leven en werken de Viva Salud-partners in de volkswijken zelf.

Je eigen lot in handen leren nemen, je legitieme recht opeisen. Daar gaat het om.

In de Filipijnen, Palestina, de DR Congo, Cuba en elders helpt Viva Salud lokale partners met raad en daad om sterke organisaties uit te bouwen. Daarnaast is er ook steun voor hun politieke strijd via de Viva Salud-activiteiten in België en door internationale netwerking onder meer in de wereldwijde People's Health Movement.

Viva Salud is lid van de van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving. Deze waarborgt de morele kwaliteit van de fondsenwerving en de transparantie van de rekeningen. De jaarresultaten van G3W/Viva Salud staan ook op de website van ngo-openboek. Informatie over Viva Salud staat ook op donorinfo.be. Na een boekenonderzoek is G3W/Viva Salud door de federale minister van Ontwikkelingssamenwerking tot 2026 weer erkend.

Meer info: nl.vivasalud.be
Contactpersonen voor Hoeilaart zijn Rein van Gisteren (vlaanderveld@gmail.com) en Beatrijs Dhont (beatrijs.dhondt@gmail.com).