Een nieuwe inclusieve speeltuin op Sloesveld

Op woensdag 29 november om 14 uur vindt de feestelijke opening van de nieuwe, inclusieve buurtspeeltuin in de Hoeilaartse wijk Sloesveld plaats. De wijk beschikte hiervoor al over een kleine buurtspeeltuin, maar die was toe aan vernieuwing.

Wat vooraf ging

De realisatie van de nieuwe speeltuin doorliep een intens voortraject. In 2022 werd er een sociaal-ruimtelijke analyse uitgevoerd in de wijk onder leiding van de provincie Vlaams-Brabant. Er werden een aantal suggesties geformuleerd ter versterking van de buurt. Het lokaal bestuur is met de aandachtspunten aan de slag gegaan. Naast het inzetten op bureninteractie en bemiddeling met de woonmaatschappijen, was de opwaardering van de buurtspeeltuin een van de suggesties uit de analyse.

Een speeltuin voor iedereen

Sinds november 2021 is Hoeilaart partner van de European Disability Card (EDC). De EDC is een Europese handicapkaart om de toegang van personen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding te vergemakkelijken. Meer info vind je hier.

Om het aanbod voor kinderen met een fysieke of mentale beperking te vergroten, werd geopteerd om de buurtspeeltuin inclusief in te richten. In de regio zijn inclusieve speelterreinen namelijk schaars.

Subsidie van de provincie

Om het volle potentieel van de nieuwe speeltuin te bereiken, ging de dienst Vrije Tijd op zoek naar bijkomende middelen. Die werden in de vorm van de subsidie ‘Woonomgeving in kwetsbare buurten’ gevonden bij de provincie Vlaams-Brabant. De subsidie is bedoeld voor projecten die de woonomgeving in kwetsbare buurten in Vlaams-Brabant opwaarderen en de leefbaarheid verbeteren door onder andere in te zetten op ontmoeting en vergroening.

Op 15 december 2022 besliste de deputatie om een subsidie van maximaal 20.000 euro toe te kennen voor de inrichting van de inclusieve buurtspeeltuin.

Verdere uitwerking van het project

In het voorjaar van 2023 werd werk gemaakt van een ontwerp voor de speeltuin. Er werden in totaal vijf voorstellen ingediend door verschillende leveranciers. Na inzage door en advies van de Hoeilaartse jeugdraad, selecteerde het lokaal bestuur een ontwerp.

Om ook te garanderen dat de buurt inspraak kreeg in het finale ontwerp, werd in april een bijeenkomst georganiseerd waarbij de bewoners hun mening konden geven. Na verwerking van alle input werd het ontwerp gefinaliseerd en werd een leverancier aangeduid.

In november was het dan eindelijk zover, de speeltuin werd geplaatst. Er werden in totaal negen nieuwe speeltoestellen en twee zandzones aangelegd, bovenop het bestaande speeltoestel en de voetbaldoelen. De speeltuin zorgt voor verschillende speelimpulsen voor kinderen van verschillende leeftijden met en zonder beperking en blijft tegelijk ook trouw aan de visie van de gemeente rond natuurlijk spelen.

Feestelijke opening

Hoewel de weergoden de afgelopen tijd roet in het eten gooiden, is de speeltuin nu klaar om de vele kinderen van de wijk Sloesveld en ver daarbuiten te verwelkomen. Het terrein zal opnieuw ingezaaid worden zodat het na de winter in topconditie is en iedereen er naar hartenlust kan ravotten.  

Iedereen welkom op woensdag 29 november om 14 uur voor de officiële opening!

Met de steun van Provincie Vlaams-Brabant

Contact en openingsuren
Gemeenteplein 39
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 657 05 04
Huidige openingsuren
Vandaag open van 9:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 16:00
Morgen open van 9:00 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden.

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart