Fietsers eerst!

10 juni 2020 - De heropening van de scholen op 15 mei was meteen ook het startschot van het actieplan ‘Verkeersveilige schoolomgeving’. Stap voor stap wil het Hoeilaartse bestuur de schoolomgeving verkeersveiliger en kindvriendelijker maken. Zo werden vandaag de straten rond basisschool Het Groene Dal als fietsstraat ingericht.

In een fietsstraat zijn auto’s ‘te gast’. Verkeersborden en pictogrammen op de weg geven aan dat de auto er ondergeschikt is aan de fiets, en dat fietsers er meer dan welkom zijn.

Het concept fietsstraat is opgenomen in de wegcode. Motorvoertuigen hebben toegang tot fietsstraten, maar mogen de fietsers niet inhalen en de snelheid mag er nooit hoger liggen dan 30 kilometer per uur.

Concreet gaat het om volgende straten: de Weemstraat (te beginnen op de hoek van de Kellenborrestraat), de Willem Matstraat (tot de Sint-Annastraat), de Sint-Annastraat, de J.B. Denayerstraat (tussen de Sint-Annastraat en de Waversesteenweg) en de Alexis Mousinstraat.

Fietsers moeten zich in de fietsstraten uiteraard ook houden aan de regels. Ze mogen er de rechter helft van het wegdek gebruiken, maar dienen de andere helft vrij te laten voor gemotoriseerd verkeer of fietsers die uit de andere richting mogen komen.

Op de foto: de pas geschilderde fietspictogrammen, bestrooid met kalk om sneller te drogen.

Contact en openingsuren

Technische dienst
Jan van Ruusbroecpark
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 658 28 70
E-mailadres: 
technischedienst [at] hoeilaart.be
Alle diensten van gemeente en OCMW werken tot en met 17 juli op afspraak. Je kan een afspraak maken bij het Onthaal (tel. 02 658 28 40) of via afspraak@hoeilaart.be. Vermeld je naam en de reden waarom je een afspraak wil.

Vertel het verder