Laat het gras maar groeien!

Lokaal bestuur Hoeilaart doet mee aan de Maai Mei Niet-actie. Doe jij ook mee?

We doen mee aan Maai Mei Niet en maaien enkele percelen een maand lang niet. Niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook voor de weerbaarheid van ons openbaar groen. We letten erop dat hoge begroeiing het zicht niet belemmert.

Deze percelen maken deel uit van de campagne:

  • parken Dumberg en Stijn Streuvelslaan
  • woonzorgcentrum
  • Watertorenstraat
  • hoek Steenbergstraat en W. Degreefstraat
  • Palokerstraat, Peuterhoutlaan
  • speeltuinen Leen en Sloesveld
  • wijken Leen I en II

Wat zijn de voordelen voor de natuur?

Kortgeknipt gras heeft weinig natuurwaarde. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel. Door minder te maaien, krijgen bloemen en planten de kans om te groeien en meer nectar te produceren. Dit voedsel is nodig voor de bestuivers die belangrijk zijn voor het ecosysteem en de landbouw. Minder maaien zorgt ook voor een betere waterinfiltratie bij droogte. Langer gras helpt de tuinen af te koelen. Zo zijn onze groenpercelen beter gewapend tegen de klimaatverandering. Laat je grasmaaier dus even aan de kant voor een bloemrijk resultaat.

Ecologisch maaibeleid

De groendienst doet al sinds enkele jaren aan ecologisch bermbeheer. Dit wil zeggen dat sommige grasplekken slechts tweemaal per jaar gemaaid worden. Ons doel is om de biodiversiteit van de wegbermen te verhogen.

De volledige lijst van percelen opgenomen in ecologisch bermbeheer vind je hier.

Maai altijd met mate

Minstens tien procent van Vlaanderen bestaat uit tuin. Dat is evenveel als onze bosoppervlakte. Jouw tuin, klein of groot, kan ook een stukje natuur zijn. Als je je gras maar om de vier weken maait, trek je tien keer meer bijen, kevers, vlinders en hommels aan met een rijkelijk buffet. Kleine ingrepen zoals minder en creatiever maaien leveren een cruciale bijdrage aan ons milieu.

Meer info?

Milieudienst

02 658 28 75

Contact en openingsuren
Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 658 28 75
E-mailadres
Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00
Morgen gesloten
Een afspraak maken wordt aangeraden.

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart