Mobiele camera's tegen overlast

Nog voor het jaareinde wil het lokaal bestuur mobiele camera’s installeren op plaatsen waar jongeren voor overlast zorgen. Dat is hoofdzakelijk rond de Mariënparking, het nieuwe Sport- en Jeugdcentrum Koldam en in het Jan van Ruusbroecpark.

In de eerste helft van dit jaar heeft de politiezone een veiligheidsanalyse gemaakt. Daaruit blijkt dat verschillende locaties in Hoeilaart een aantrekkingspool zijn voor jongeren uit eigen gemeente, maar ook van daarbuiten. Een kleine minderheid van hen zorgt voor overlast: druggebruik, dealen, illegale wapendracht, ongepaste geluidsoverlast en sluikstorten. Voor die kleine minderheid gaat Hoeilaart camera’s inzetten, om zo de veiligheid van de andere inwoners en bezoekers te waarborgen.

Snel op de juiste plaats

De gemeente kiest bewust voor mobiele camera’s. Die kunnen snel geplaatst worden op de plaatsen waar de overlast zich voordoet. Ze zullen aangeduid worden met bordjes.

Bewijslast in rechtbank

Alleen de politie zal de beelden kunnen raadplegen in geval van een onderzoek om de daders te helpen identificeren. De beelden zullen ook gebruikt worden als bewijslast in de rechtbank.

Aanbesteding loopt

De gemeenteraad keurde op 24 augustus de afspraken waaraan het bestuur zich zal houden goed, en de aanbesteding loopt. Het bestuur maakt 30.000 euro vrij om de camera’s tot eind volgend jaar te huren. Hoeilaart is een veilige gemeente, en het lokaal bestuur wil dat graag zo houden.

Contact en openingsuren

Technische dienst
Jan van Ruusbroecpark
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 658 28 70
E-mailadres: 
technischedienst [at] hoeilaart.be
Huidige openingsuren
Vandaag gesloten
Morgen gesloten
Een afspraak maken wordt ten stelligste aangeraden. Op donderdag tussen 16 en 19.30 uur kan je op deze dienst ook terecht op afspraak.

Alle openingsuren

Vertel het verder