Sluipverkeer wordt stap voor stap aangepakt

De gemeenteraad heeft besloten om de proefopstellingen in de IJzerstraat en de Vosdellestraat om te zetten in definitieve verkeersmaatregelen. Als volgende stap in de aanpak van het sluipverkeer, herbekijkt de gemeente de verkeersafwikkeling in de schoolomgeving en de verkeersveiligheid in de wijk ’t Roth.

De gemeenteraad (zitting van 26 augustus) heeft besloten om de proefopstellingen in de IJzerstraat en de Vosdellestraat om te zetten in definitieve verkeersmaatregelen. Als volgende stap in de aanpak van het sluipverkeer, herbekijkt de gemeente de verkeersafwikkeling in de schoolomgeving en de verkeersveiligheid in de wijk ’t Roth.

Omgeving IJzerstraat-Vosdellestraat

Om het sluipverkeer tegen te gaan, testte de gemeente dit voorjaar een aantal maatregelen uit. Rekening houdende met de evaluatie door de bewoners en het advies van de mobiliteitsraad, heeft de gemeente deze proefopstelling nu in definitieve verkeersmaatregelen omgezet.

  • De verbinding tussen de Terhulpsesteenweg en de IJzerstraat blijft afgesloten. Fietsers en bromfietsers mogen nog door.
  • Tussen het kruispunt met de Albert Vanlaethemstraat en de woning IJzerstraat 1 wordt in de IJzerstraat van 6.30 uur tot 9 uur eenrichtingsverkeer ingesteld in de richting van de Albert  Vanlaethemstraat. Hierdoor wordt het onmogelijk om vanuit de A. Vanlaethemstraat de IJzerstraat in te rijden.
  • Tussen het kruispunt met de Charles Coppensstraat en de woning Vosdellestraat 37 wordt er in de Vosdellestraat eenrichtingverkeer ingesteld in de richting van de Charles Coppensstraat. Hierdoor wordt het onmogelijk om vanuit de Charles Coppensstraat de Vosdellestraat in te rijden.
  • Automobilisten kunnen de IJzerstraat en de Vosdellestraat wel in beide richtingen uitrijden.

Schoolomgeving

Kenmerkend voor sluipverkeer is dat het blijft op zoek gaan naar alternatieve wegen. Een globale aanpak van de verkeersstromen dringt zich bijgevolg op. Als volgende stap herbekijkt de gemeente de verkeerscirculatie in de schoolomgeving en startte hiervoor een participatieproject op.

Naast andere betrokken stakeholders, zoals politie, scholen en ouderraden, worden ook de buurtbewoners uitgenodigd om zich over de voorstellen uit te spreken. Op 19 september zijn de buurtbewoners van basisschool Het Groene Dal aan de beurt. Zij worden om 20 uur in de grote zaal van GC Felix Sohie verwacht.

In een volgende stap zal de hele schoolomgeving onder de loep genomen worden en worden ook de buurtbewoners van de Sint-Clemensschool betrokken.

Wijk ’t Roth

Door de maatregelen in de omgeving van de IJzerstraat nam het sluipverkeer in de wijk ’t Roth lichtjes doch onvoldoende af. De volgende maanden zullen maatregelen onderzocht worden om het sluipverkeer dat via de Nilleveldstraat naar de Meutedreef rijdt, op een veilige manier te organiseren. Sinds de aanpassingen in de IJzerstraat, zit het sluipverkeer nu geconcentreerd op deze route, waardoor het gerichter kan aangepakt worden.

Stap voor stap

Om het sluipverkeer een halt toe te roepen, koos de gemeente bewust voor een stap-voor-stapaanpak. Zo kan ze de effecten van de genomen verkeersmaatregelen beter onder controle houden en voorkomen dat het verkeer op een bepaald moment ergens compleet komt vast te zitten.

Contact en openingsuren
Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 658 28 75
E-mailadres
Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden.

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart