Straatverlichting gedoofd vanaf 13 februari

Vanaf 13 februari wordt ’s nachts, tussen 24 uur en 6 uur, de openbare verlichting in Hoeilaart op weekdagen gedoofd. Het gaat over een tijdelijke, kostenbesparende maatregel omwille van de huidige energiecrisis. Wanneer de energieprijzen weer stabiel zijn, kan het doven herzien worden.

Geleidelijke uitvoering tussen 13 en 17 februari

Met deze maatregel sluiten we ons aan bij de andere gemeenten in de Druivenstreek die eerder al dezelfde beslissing hadden genomen. Tot nu toe was het doven technisch niet mogelijk, maar netbeheerder Fluvius heeft nu wel de middelen om deze aanpassing ook in Hoeilaart uit te voeren.

De implementatie zal een aantal dagen in beslag nemen. We verwachten dat het proces afgerond is tegen 17 februari. Fluvius moet elke cabine afzonderlijk aanpassen en kan geen gedetailleerde volgorde geven van wanneer ze in welke straat zullen doven.

Het kan zijn dat de straatverlichting in deze periode overdag brandt. Dit is een gevolg van deze werken. Je moet hier geen melding van maken.

Waar en wanneer wordt er niet gedoofd?

  • Op de gewestwegen wordt de verlichting ’s nachts niet gedoofd.
  • Op vrijdag- en zaterdagnacht blijven de straatlampen branden.

Verdere verledding van straatverlichting

Met het doven van straatverlichting kunnen we op jaarbasis ongeveer 30 procent besparen op de uitgaven voor de elektriciteit van de openbare verlichting.

Om ons energieverbruik verder te doen dalen en op termijn voor een extra besparing te zorgen, werken we met Fluvius verder in de verledding van onze straatverlichting. We zijn in 2020 gestart met dit project en hebben ongeveer 28 procent van de straatverlichting met led uitgerust. Tegen 2030 zou ons volledige net vervangen moeten zijn. Deze interactieve verlichting biedt ook de mogelijkheid om ledlampen vanop afstand individueel aan te sturen en te dimmen.

Impact op veiligheid

Inzake de veiligheid kunnen we bevestigen dat er geen rechtstreeks verband is tussen het doven van de openbare verlichting en het aantal inbraken of verkeersongevallen. Cijfermatig wijst niets op een negatieve invloed op criminaliteit of verkeersveiligheid.

De gemeente volgt deze cijfers nauw op in samenwerking met de lokale politie. Afhankelijk van de evaluatie kunnen nog bijsturingen komen.

Contact en openingsuren
Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 658 28 70
Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden. Op donderdag tussen 16 en 19.30 uur kan je op deze dienst ook terecht op afspraak.

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart