Verborgen parel

Recupel heeft de mooiste hoekjes van het land verlicht met spots. De oude gietijzeren wegwijzer op de parking van het Jan van Ruusbroecpark werd door de jury verkozen tot een van de winnaars.

De Belgen recycleerden in 2018 meer dan negen miljoen lampen en armaturen. Om ons te bedanken heeft Recupel spots gezet op de mooiste hoekjes van het land. De oude gietijzeren wegwijzer op de parking van het Jan van Ruusbroecpark werd door de jury verkozen tot een van de tien winnaars uit meer dan 250 inzendingen. Tot april staat die letterlijk in de spotlights.

Benieuwd welke plekjes er nog gekozen werden? Ontdek ze hier allemaal. En blijf natuurlijk ook volop je oude lampen en armaturen binnenbrengen!

Beschermde parel

Klein erfgoed zoals straatmeubilair wordt zelden opgemerkt omdat het zo alledaags is. Net daarom verdwijnt het stilletjes bij bijvoorbeeld wegenwerken. Bepaalde historische erfgoedelementen zijn de dans ontsprongen en verdienen het om bewaard te blijven. Zo ook de wegwijzer op de parking van het gemeentehuis die op 4 oktober 2018 door de Vlaamse overheid als monument beschermd werd.

De neoclassicistische vorm van de wegwijzer is typisch voor de wegwijzers van eind 19de-begin 20ste eeuw. De blauwwitte kleur zou een gevolg zijn van een onderhoudsbeurt door de Touring Club de Belgique.

De paal is een zeldzaam bewaard exemplaar met signatuur van de Hoeilaartse IJzergieterij Desbeck. Deze gieterij aan de Overijsesteenweg (het latere Citybel) werd opgericht door Ernest Desbeck (1878-1954) en was een indirect gevolg van de ontwikkeling van de druiventeelt waarbij ijzerstructuren gebruikt werden in de bouw van serres. Het huis Desbeck stond vanaf zijn begindagen bekend voor zijn kwalitatief en esthetisch hoogstaande producten.

Contact en openingsuren
Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 658 28 70
Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden. Op donderdag tussen 16 en 19.30 uur kan je op deze dienst ook terecht op afspraak.

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart