Verkeersstromen rond Groene Dal aangepast

De proefopstelling van het verkeer in de schoolomgeving, uitgetest sinds 4 november 2019, werd de voorbije weken met alle betrokkenen geëvalueerd, bijgestuurd en verwerkt in het actieplan ‘Verkeersveilige schoolomgeving’. Nu op 15 mei de scholen weer opengaan, gaat de eerste stap van dat actieplan in voege.

De schoolomgeving verkeersveiliger en kindvriendelijker maken. Dat probeert het lokaal bestuur met het actieplan ‘Verkeersveilige schoolomgeving’ te bereiken. Het wil de verkeersstromen zo eenvoudig mogelijk houden en ervoor zorgen dat voetgangers en fietsers zich veilig in de schoolomgeving kunnen bewegen. Tegelijk probeert het de school tot op een aanvaardbare afstand bereikbaar te houden voor de auto, die voor sommige gezinnen noodzakelijk blijft.

Stap 1: Verkeersstromen aanpassen

In de eerste fase van het actieplan worden de verkeersstromen van de proefopstelling bijgestuurd. Die bijsturing was nodig om een aantal knelpunten weg te werken, zoals het gevaarlijk draaien en keren in de straat, foutparkeren, stoepparkeren, stoeprijden en het achteruit rijden in eenrichtingsstraten.
De verkeersstromen zullen vanaf vrijdag 15 mei verlopen als volgt:

Tijdens de schoolspits

De schoolspits?  Op schooldagen ’s morgens tussen 8.00 en 9.00 uur; ’s middags tussen 11.45 en 12.30 uur (enkel op woensdag), ’s namiddags tussen 15.20 en 16.00 (niet op woensdag).

  • Voor de schoolpoort wordt een verkeersvrij plein gecreëerd dat voorbehouden is aan voetgangers en fietsers (groene zone op luchtfoto).
  • Vanuit de Willem Matstraat (onderste stukje tussen de Koldamstraat en de Alexis Mousinstraat) kunnen automobilisten, fietsers en voetgangers bergop en rechts afslaan om via de Alexis Mousinstraat de Waversesteenweg te bereiken. Fietsers en voetgangers zijn in de Alexis Mousinstraat in beide richtingen toegelaten.
  • De Weemstraat is vanaf de Geneesheerstraat een eenrichtingsstraat, richting Groene Dal. Vanuit de Willem Matstraat kunnen automobilisten de Weemstraat niet inrijden.
  • Automobilisten die vanuit de Weemstraat de Willem Matstraat inrijden, rijden langs de Sint-Annastraat en de J.B. Denayerstraat naar de Waversesteenweg.
  • In de Willem Matstraat loopt de eenrichtingsstraat door tot het kruispunt met de Sint-Annastraat.
  • De drie parkeervakken in de Waversesteenweg ter hoogte van Het Groene Dal zijn voorbehouden als knuffelzone voor de school (parkeerverbod).

Buiten de schoolspits

  • De Willem Matstraat blijft ter hoogte van de Alexis Mousinstraat afgesloten voor het autoverkeer richting Koldamstraat. Het autoverkeer dat vanuit de Willem Matstraat en de Weemstraat richting dorpscentrum wil, rijdt via de Alexis Mousinstraat.

Tijdens én buiten de schoolspits

  • Om een veilige doorgang te garanderen worden in de Waversesteenweg de twee afgelijnde parkeervakken iets hoger dan de Sint-Clemensschool buiten gebruik gesteld.

Benieuwd naar meer informatie?

Klik dan door naar de pagina 'Verkeersveilige schoolomgeving', met onder meer een powerpointpresentatie over het hoe en waarom van de aanpassingen en de verdere stappen.

Contact en openingsuren

Technische dienst
Jan van Ruusbroecpark
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 658 28 70
E-mailadres: 
technischedienst [at] hoeilaart.be
Huidige openingsuren
Vandaag gesloten
Morgen gesloten
Een afspraak maken wordt ten stelligste aangeraden. Op donderdag tussen 16 en 19.30 uur kan je op deze dienst ook terecht op afspraak.

Alle openingsuren

Vertel het verder