Waarom zijn de onderhoudswerken aan onze wegen nodig?

Momenteel zijn er onderhoudswerken aan de gang in verschillende straten. Uit de ontvangen vragen en opmerkingen blijkt dat er behoefte is aan verdere verduidelijking. Daarom willen we graag enkele projecten op middellange en lange termijn onder de aandacht brengen.

Er staan enkele straten hoog op de lijst voor structurele en noodzakelijke rioleringswerken. Daarnaast zullen diverse straten worden herontwikkeld, waarbij de focus ligt op het vergroenen en veiliger maken ervan. Dit initiatief, bekend onder de noemer de Klimaatstraten van de toekomst, omvat het verminderen van de hoeveelheid asfalt en het creëren van meer ruimte voor infiltratie van hemelwater. Momenteel zijn we bezig met de voorbereiding van deze structurele rioleringswerken en projecten. We streven ernaar om vanaf 2026 gefaseerd met de uitvoering te beginnen.

In afwachting van deze structurele rioleringswerken en diverse vergroeningsprojecten, is het noodzakelijk om een aantal straten te onderhouden om ze goed berijdbaar te houden gedurende de komende jaren. Onze technische dienst heeft drie categorieën van straten gedefinieerd:

  1. Herstellingen voor 8 à 10 jaar: de toplaag wordt volledig afgeschraapt en vervangen door een nieuwe. Hiermee beginnen we volgende week onder andere in de Waversesteenweg, de V. Marchandstraat en een aantal straten in de wijk Tentrappen. In augustus volgen de A. Biesmanslaan en de Koldamstraat.
  2. Herstellingen voor 3 à 5 jaar: om de scheuren en gaten op te vullen, wordt er warme gietasfalt aangebracht zoals in de J.B. Charlierlaan (zie foto). Vlak na de herstelling ziet dit er niet uit, maar dat wordt na verloop van tijd beter (voorbeeld: Brusselsesteenweg).
  3. Herstellingen in eigen beheer: voor straten die nog in goede staat zijn, maar die enkele gaten of scheuren vertonen. Dit gebeurt ook met gietasfalt door onze eigen technische dienst.

In 2025 en 2026 staat een dringend en uiterst noodzakelijk rioleringsproject gepland voor de J.B. Charlierlaan, wat de volledige opbraak van de straat vereist. Om deze reden is er nu bewust gekozen voor de toepassing van gietasfalt. Het zou immers niet doeltreffend zijn om nu de toplaag te vervangen, om deze vervolgens een jaar later opnieuw te moeten opbreken. Onze technische dienst is, samen met de partners, momenteel bezig met de coördinatie en verdere detaillering van dit project. Zodra de voorbereidingsfase is afgerond en de concrete planning is vastgesteld, zullen we communiceren over de voortgang van dit project.

Daarnaast zal het gebruik van gietasfalt voor herstellingen op korte termijn in andere straten ook bijdragen aan een verhoogde veiligheid.

Contact en openingsuren
Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 658 28 70
Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden. Op donderdag tussen 16 en 19.30 uur kan je op deze dienst ook terecht op afspraak.

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart